Ga Naar Veerkracht en Verlies -Heb je vragen of interesse, bel gerust: 06-51038796
Coaching, training en workshops gericht op persoonlijke groei voor de gescheiden ouder

Zomervakantie, ben jij ook een paar weken zonder je kinderen?

De zomervakantie staat voor de deur

Althans voor mijn kinderen, mijn vakantie laat nog even een aantal weken op zich wachten. Vandaag staat voor mij in het teken van spullen voor de boys verzamelen en zorgen dat alles wat ze nodig hebben voor hun vakantie bij hun papa terecht komt. Herkenbaar? Vast wel, voor de gescheiden ouder zijn de vakantieperiodes vaak opgesplitst zodat beide ouders met hun kinderen kunnen genieten. Zo ook bij ons, dit jaar heeft mijn ex-partner de eerste drie en ik de laatste drie weken van de zomervakantie. Elk jaar zijn wij al in het najaar de vakantie aan het afstemmen. Doordat we beide een “nieuwe” relatie hebben is het soms een hele puzzel om de vakanties af te stemmen. Wij hebben in onze situatie rekening te houden met 4 werkgevers en ook nog met twee verschillende regio’s waardoor de vakantie van de kinderen anders vallen. Dit vraagt een stukje organisatietalent, maar meer nog elkaar iets gunnen. En dat doen we, wij gunnen elkaar een paar leuke weken met de samengestelde gezinnen. Het is belangrijk voor de kinderen en voor jezelf, als het kan, om even de boel de boel te laten en met elkaar te genieten.

 

De zomervakantie, een moment om terug te kijken op het afgelopen schooljaar

Voor mij is het einde van het schooljaar ook altijd een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat hebben we allemaal met elkaar beleefd. Het was een bijzonder jaar, tenminste voor onze kinderen. De jongste ging naar de middelbare school en de oudste stapte zijn examenjaar in. Een jaar wat voor ons als ouders ook bijzonder was en een ander appel op ons deed dan voorgaande jaren. Kinderen die een andere leeftijd krijgen brengen ook weer andere dingen mee. Ik sprak hier pas over met iemand en die vertelde me dat hij en zijn vrouw (getrouwd) ook best wat discussies hadden over de omgang met de “puberende” kinderen. Dat zij niet altijd op één lijn zaten en hier wel eens gedoe over hadden. Altijd weer verhelderend zo’n gesprek, een bevestiging dat “gedoe” over kinderen er gewoon bij hoort. Getrouwd of gescheiden dat maakt geen verschil. Wel is het een verschil dat je niet meer samen bent, er dagelijks over kunt sparren of elkaar ziet acteren naar de kinderen. Sommige mensen hoor ik wel eens zeggen dat ze blij zijn dat ze na de scheiding tenminste niet meer veel hoeven te communiceren met de ex-partner. Dit is, wat mij betreft, een denkfout. Juist als je gescheiden bent is het van belang dat er een goede communicatie is. Verschillen in opvoedingsstijl kunnen bron zijn van irritatie en vervolgens een voedingsbodem voor een conflict worden.
Het afgelopen jaar heb ik ervaren hoe belangrijk het is dat je met elkaar in gesprek bent en blijft. Dat je de verschillen die er zijn kunt bespreken zonder dat je ze veroordeelt. Het proberen zoveel mogelijk op één lijn te zitten is een goed streven en als dit niet lukt probeer dit dan niet van elkaar af te keuren. Kinderen kunnen omgaan met verschillen, zij hebben last van verschillen als de een of de andere ouder dit veroordeelt of afwijst. Zelf heb ik het afgelopen jaar ook een paar wijze lessen geleerd. Ik heb ervaren dat mijn goedbedoelde intenties een andere uitwerking hadden. Hier ben ik op “aangesproken” wat niet altijd even makkelijk was. Ook heb ik wat dingen die mij puzzelde bespreekbaar kunnen maken. Het aangaan van dit soort gesprekken is niet altijd eenvoudig maar wat ben ik dankbaar voor die momenten waarop we toch rond de tafel zijn gaan zitten. Doordat we dit hebben gedaan kwam er wederzijds begrip en werden een aantal dingen helder en konden wij ook betere support geven aan onze jongens. Zij hadden ons dit jaar wat harder nodig dan andere jaren. Steeds heb ik hun belang voorop gezet, wat zou goed voor hen zijn en wat heb ik dan te doen. En soms betekent dit dat je wat anders te doen hebt, iets te accepteren hebt. En ook betekende het soms “gewoon” te zijn met dat wat nodig is, maar wat wel pijn doet of verdriet bezorgt.

Het schooljaar is voorbij en ik ben super trots op de jongens. Hard gewerkt aan school en zichzelf met als mooi resultaat dat de jongste over is naar de 2e en de oudste vorige week zijn diploma in ontvangst mocht nemen. En wij als ouders met de “nieuwe” partners hebben hier met elkaar aan kunnen bijdragen en hebben dan ook met elkaar het jaar mooi kunnen afsluiten. Reden te meer dat ik blij ben dat de vakantie voor de boys gaat beginnen. Samen met hun papa, zijn vriendin en hun zusje zullen zij gaan genieten. En daarna vertrekken wij met ons vakantie-samengestelde gezin voor een paar weken zon, zee en een hoop lol en gezelligheid met elkaar. Oh ja en natuurlijk is het voor mij, en vele andere gescheiden ouders, altijd schakelen. Afgelopen tijd veel met de jongens samen geweest en nu zijn ze drie weken weg. In zo’n periode staat er een beetje een ander ritme op me te wachten. Ik werk wat meer, ben minder thuis en dat is prima. Ik vroeg me weleens af of dit een vlucht is maar nee dat is het niet. Het is voor mij vooral praktisch. Door wat meer te werken als de jongens er niet zijn kan ik op de momenten dat ze er wel zijn ook meer voor hen aanwezig zijn. En als het wel een vlucht zou zijn dan was dit ook een mooie ontdekking geweest.

Hoe sta jij hierin, heb je nog iets te ontdekken in jezelf

Beetje bij beetje jezelf leren kennen na je scheiding is heel wat waard. Op die manier kom je soms iets van jezelf tegen wat nog onontgonnen gebied is. En laat dat nou net iets zijn wat ik geweldig vind om samen met jou aan te werken. Jouw persoonlijke ontwikkeling, waar zit groeipotentie en op welke wijze kan ik bijdragen aan jouw groei. Wellicht kom jij in jouw komende vakantie ook iets in jezelf tegen wat aandacht vraagt. Loop er niet van weg, omarm het en neem het mee zodat je hier mee aan de slag kunt. Vele ouders zien hun kinderen op vakantie gaan met de andere ouder en vinden dit lastig. Onthoud dat jouw energie doorstroomt naar je kinderen, als jij (om welke reden dan ook) het zo moeilijk vindt dat je kinderen met je ex-partner op vakantie gaan dan zullen zij dit ook merken en mogelijk een stukje van jouw last van je over willen nemen. Het onderzoeken van de last kan je helpen om er mee om te gaan. Als je hierin goed voor jezelf zorgt, met jezelf aan de slag gaat heeft dit ook een positief effect op jouw kind(eren).

 

Mocht je jezelf herkennen en wil je ook aan de slag met jouw persoonlijk ontwikkeling, geweldig! Neem gerust contact op, ik neem de tijd om naar je te luisteren en met jou te kijken wat jij nodig hebt om die groei door te maken waardoor jij je positiever en krachtiger zult voelen. Ik wens een ieder thuis of buitenshuis een heerlijke zonnige vakantie toe.

Zonnige groet, Miriam 🙂

Geef een reactie

YOUbuntu

Miriam Hopmans
Telefoon: 06-51038796
E-mail: miriam@youbuntu.nl
miriam@bewustuitelkaar.nl

KvK: 60749121

De coaching en groepstraining vinden plaats in Rotterdam en Bergen op Zoom.

Youbuntu blog Archief

Nieuwsbrief YOUbuntu

Miriam

foto 1